Design Health Barcelona es consolida com a generador de start-up en tecnologies mèdiques

Biocat continua impulsant l’emprenedoria amb Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona),  el primer màster en biodisseny que s'imparteix al nostre país, impulsat per Biocat amb l'objectiu de fomentar la innovació en salut, l'esperit empresarial i el desenvolupament professional en l'àmbit biomèdic. Al 2015 es va graduar la segona promoció d’innovadors en salut sorgits d’aquest màster, programa insígnia de Moebio, la iniciativa de Biocat per desenvolupar el talent emprenedor en el sector de la salut i les ciències de la vida. Des de 2015, a més, d·HEALTH Barcelona compta amb la titolació de màster propi de la Universitat de Barcelona (UB).

d·HEALTH Barcelona és un dels quatre únics programes formatius europeus inspirats en la metodologia del biodisseny de la Universitat de Stanford, on els alumnes identifiquen idees de negoci mentre participen a la vida quotidiana d’hospitals de la ciutat com l’Hospital Clínic, Sant Joan de Déu o l’Institut Guttmann. Des de 2001, el programa de biodisseny de Stanford ha permès la creació de més de 40 empreses que han generat productes que han servit per tractar mig milió de pacients. Per la seva part, des que al 2014 Biocat iniciés aquest programa formatiu, el 100% dels titulats en les dues edicions segueixen treballant al sector salut i dos terços estan treballant a la seva pròpia start-up. A més, dels sis equips d’alumnes que han finalitzat ja el programa s’han creat cinc start-up, quatre de les quals continuen actives.

Projectes convertits en start-up

Una de les start-up sorgides de d·HEALTH Barcelona és usMIMA, empresa guanyadora del premi BioemprenedorXXI 2014. Gràcies a la immersió clínica que van fer els seus fundadors a l’Institut Guttmann, van idear MowoOT, un dispositiu similar a un cinturó que imita el massatge de còlon per pal·liar el restrenyiment crònic de pacients de lesió medul·lar i esclerosi múltiple amb una solució no farmacològica, no invasiva i sense efectes adversos. Després de tancar la primera ronda de capital llavor, la start-up espera començar a comercialitzar el dispositiu a l’estiu de 2016.

Per la seva banda, un dels projectes sorgits de la segona edició de d·HEALTH Barcelona i que aviat entrarà en estudi clínic es Meelk, un dispositiu que quantifica la quantitat de llet materna que pren el bebè quan és alletat i que la mare pot seguir al telèfon mòbil amb l’objectiu d’afavorir la confiança de la pròpia dona en la lactància materna.

Pal·liar la incontinència fecal i urinària són els objectius d’altres dos projectes ideats pels alumnes graduats al 2015. En concret, la start-up My-qup, que ha ideat el dispositiu per lluitar contra la incontinència fecal, ha iniciat la fase de desenvolupament de producte i està realitzant l’estudi de materials en un centre tecnològic per desenvolupar el prototip funcional. S’espera que el producte arribi als usuaris a principis de 2018.

Més de 2.000 necessitats detectades

d·HEALTH Barcelona és un màster full time de 9 mesos i compta amb una metodologia singular, ja que es basa en el training-by-doing: formar-se treballant, amb l’objectiu de convertir estudiants en emprenedors i afavorir la creació d’empreses innovadores que responguin a desafiaments globals encara no resolts. 

Els alumnes de la segona edició de d·HEALTH Barcelona es van repartir en equips multidisciplinars que al llarg dels 9 mesos del programa van experimentar un cicle complet d'innovació, des de la identificació de la necessitat als hospitals fins al disseny i prototipatge d'una solució viable i la recerca de finançament. Cada equip va viure durant dos mesos en un dels principals hospitals de Barcelonai, es va convertir, d’aquesta manera, en l’ombra del personal mèdic i els pacients. Així, els alumnes van observar i prendre nota de totes aquelles necessitats no resoltes susceptibles de convertir-se en un nou producte o servei. En les dues primeres edicions del programa s’han arribat a identificar més de 2.000 necessitats.

Aquesta iniciativa de Biocat compta amb el suport de Sanofi, i amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, del Parc Científic de Barcelona, i de l’escola danesa KaosPilot.

Graduació de la segona promoció d’alumnes de d-HEALTH Barcelona

MOEBIO Short Programs, les sessions d-HEALTH Barcelona per a tothom

Un any més, Biocat va obrir al públic algunes de les sessions de d’HEALTH Barcelona a través del MOEBIO Short Programs, programes formatius adreçats a estudiants, professionals o emprenedors que aporten coneixements pràctics sobre temes clau en l’assistència sanitària, la innovació, la gestió i l’esperit empresarial. Cada programa va tenir una durada màxima de 20 hores cadascun, dividides entre 3 i 8 sessions de diferent extensió.

Estudiar les tendències i els patrons del sector de l'assistència sanitària i les indústries relacionades, comprendre com funcionen les seves organitzacions, identificar els reptes dins del sector de les ciències de la vida i proporcionar als directius i empresaris noves eines de gestió, van ser els principals objectius dels MOEBIO Short Programs de 2015.

Durant 2015, els MOEBIO Short Programs s’han centrat en temes tant de tecnologies mèdiques com de finançament i gestió d'empresa. A més, han destacat els cursos sobre els reptes de la robòtica mèdica, la regulació dels dispositius mèdics i l'accés al mercat i l'estratègia de reemborsament.