Com innovar en tecnologies mèdiques

En termes d’innovació hospitalària, les tecnologies mèdiques són un dels camps més importants de la innovació. A més, la indústria de la tecnologia mèdica ha experimentat un augment significatiu l’últim any. Per tot això, i dins la seva estratègia d’ampliar el seu àmbit d’actuació a l’àmbit tecmed, Biocat va organitzar al 2015, en col·laboració amb el projecte europeu BILAT USA 2.0, el workshop Innovating in medtech. Experiences and collaborations from EU and USA.

Aquesta trobada, que va reunir a un centenar de persones, es va centrar en conèixer millor la innovació en tecnologies mèdiques i en identificar possibles diferències entre el seu desenvolupament a la Unió Europea i als Estats Units. Així, la jornada va servir per identificar els aspectes clau en termes de regulació, reemborsament i accés al mercat quan s’introdueix un nou dispositiu de tecnologia mèdica, amb especial atenció a les diferències normatives existents entre la UE i els EUA.

El workshop, celebrat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), també va explorar nous models de negoci al sector de la tecnologia mèdica i, així, empreses de la UE i dels EUA van presentar les seves experiències. Wearables, la combinació de grans volums de dades, el software i la tecnologia, i la forma en què va a canviar la relació metge-pacient van ser alguns dels temes que es van tractar.

Casos d’èxit

Una brida cranial, una càmera per a l’estrabisme, un software per combatre el dolor neuràlgic, ...  van ser algunes de les històries d’èxit d’innovació en tecnologia mèdica que es van presentar al workshop.

Els assistents també van poder conèixer com les noves tendències estan caracteritzant el futur del sector de la tecnologia mèdica. Els participants van destacar que el valor d’un dispositiu ja no és únicament en el producte en sí: mentre que l’eficàcia clínica és una necessitat, el veritable valor en tecnologia mèdica es troba avui en dia en la capacitat d’una companyia per proporcionar informació, serveis i altres tipus d’assistència als clients per resoldre problemes addicionals, tals com la millora dels diagnòstics, l’augment de l’eficiència als quiròfans, la reducció de la duració de les estades hospitalàries, la monitorització dels pacients de forma remota, entre d’altres. 

 

La jornada es va celebrar al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).