La Barcelona Clinical Trials Platform (BCTP), eina clau en la coordinació dels hospitals catalans que fan recerca clínica

Biocat, juntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, van crear el darrer trimestre de 2014 la Barcelona Clinical Trials Platform (BCTP), plataforma que vol posicionar Catalunya entre els cinc primers territoris europeus per a la realització d’assaigs clínics. Després d’una primera fase de conceptualització, durant 2015 Biocat ha estat treballant per aconseguir recursos, tant públics com privats, per poder iniciar l’activitat.

La BCTP pretén esdevenir una eina clau en la coordinació de la informació dels hospitals catalans que fan recerca clínica, perquè puguin funcionar com a un únic metacentre que sigui la porta d’entrada a 5 milions de pacients, així com acostar el talent i la tecnologia que estan disponibles als instituts d’investigació cap als assaigs clínics per integrar-los, finalment, a la pràctica mèdica en el context de la medicina personalitzada.

La BCTP té com a gran repte avançar l’arribada dels tractaments innovadors als pacients de Catalunya a través de la integració de l’expertesa dels investigadors, a la vegada que es generen beneficis per la indústria i resultats útils per les polítiques i intervencions de salut pública. Els laboratoris farmacèutics poden beneficiar-se d’aquesta plataforma, ja que els permet accedir fàcilment tant a professionals de recerca clínica com a pacients.

Porta d’entrada a 5 milions de pacients

Actualment la BCTP reuneix els principals instituts de recerca hospitalària de Catalunya: Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR),Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Institut d´Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau) i Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol).

Del 2012 al 2014 aquests instituts de recerca van reclutar 13.287 pacients en múltiples assaigs clínics de diverses àrees terapèutiques, a través de 1.487 participacions de centres en assaigs clínics. Actualment, hi ha 2.740 participacions de centres en assaigs clínics en curs, xifra que reforça la gran potencialitat i capacitat d’aquests centres per portar a terme assaigs clínics a Catalunya en diferents àrees com l’oncologia, les malalties infeccioses, la neurologia, les malalties cardiovasculars, etc.

La BCTP funciona també com una plataforma de difusió per atreure nous estudis de fora de Catalunya. A més, sota el paraigua de la Plataforma, s'incrementa la visibilitat internacional col·lectiva dels instituts, com es fa ja a altres regions d'Europa. És el cas, per exemple, d'Escòcia on tots els hospitals universitaris s'han agrupat, o el de Boston (Estats Units), on els hospitals que depenen de la universitat de Harvard també s'han unit. A Anglaterra es va fundar també el National Institute for Health Research - Clinical Research Network, una plataforma que uneix 15 plataformes regionals com la BCTP i que en els seus 6 anys de vida ha reclutat uns 100.000 pacients. 

La BCTP fomenta la coordinació de la informació dels hospitals catalans que fan recerca clínica.

Les àrees d’actuació de la BCTP

Per tal d’aconseguir els seus objectius, les àrees d’actuació de la BCTP es concreten en:

  1. Simplificació administrativa per disminuir els temps de negociació i d’autorització dels assaigs clínics i fer possible la transferència de pacients entre centres i, així, facilitar l’accés dels pacients a teràpies en desenvolupament.
  2. Centralitzar la informació per facilitar el funcionament integrat, cohesionat i eficient dels instituts mitjançant la creació d’eines de col·laboració informàtiques.
  3. Formació continuada del personal d’assaigs clínics per a la formació d’excel·lència dels investigadors i del cos d’infermeria en els procediments de bones pràctiques clíniques (BPC), la seva certificació i les renovacions subseqüents.
  4. Compromís amb els pacients per augmentar el coneixement general de la població sobre assaigs clínics, i en particular informar els pacients potencials sobre quins assaigs es fan a Catalunya.
  5. Promoció conjunta dels membres per donar visibilitat internacional col·lectiva dels instituts membres a través de fires, congressos i esdeveniments del sector.
  6. Integrar la recerca en la pràctica clínica per canalitzar les tecnologies presents a Catalunya i l’expertesa dels investigadors cap al desenvolupament clínic de teràpies dirigides i avançar cap a la personalització de l’assistència.